Periodisk fasta, är det bra för alla?
- maggiesmindse
- Oct 26, 2023
- 3 min read
Jag läste för ett tag sedan en rapport från Sköldkörtelförbundet om periodisk fasta och dess positiva effekter, men är det bra för alla ? Skiljer det sig åt mellan män och kvinnor som fastar?.
Med stöd av flera rapporter och forskningsresultat kring detta ämne verkar det skilja sig åt. I förra blogginlägget nämnde jag Fasta som en tjej att man skulle ta hänsyn till hormonerna, i detta inlägget vill jag belysa om man har sköldkörtel besvär.
Detta är även ämnet i senaste Wellnesspodden Fasta som en tjej avsnitt , där belyser jag båda aspekterna. 29. I nästa avsnitt kommer jag följa upp fast i kombo med viktminskning.
Som vi pratat om tidigare kan det vara negativt för oss med sköldkörtelsjukdom med långa fastor då detta kan stressa kroppen då vår ämnesomsättning redan är låg. För egen del tycker jag dock att jag kommit runt problemet genom att förlägga min 16:8 fasta till ät fönster mellan klockan 8-16 och fastar 16-08. På detta sätt får jag till frukost, lunch, middag och även mellanmål om jag skulle behöva det. Alternativt 14-08 dvs fastar mellan 9-19. Vissa dagar nöjer jag mig med den cirkadiska rytmen på 12 timmar.
I viktminskningssammanhang talar man oftast om att hoppa över frukost, för att det har bättre effekt, men för mig med Hashimotos märker jag att då blir fastan då blir för lång. Det påverkar min energinivå på ett negativt sätt. Dr Mindy jag pratade om sista , nämnde även hon att det tom var bättre och äta frukost och hellre sluta äta lite tidigare, som i mina exempel ovan.
Min teori stöds även i forskningen som nämns , där skriver de att om fastan blir för lång påverkas konverteringen mellan T4 och T3. För att häva den negativa effekten behövde man då äta minst 50 gram kolhydrater i kosten. För mig som valt en lågkolhyrdratkost innebär det då att min kropp svarar negativt på den konverteringen. För den som vill ligga under 50 gram kolhydrater får man då korta ner fastan. Studier visade att om man åt inom ett 10 timmars fönster att var det ok ur konverteringssynpunkt.
Jag har ofta pratat om att 14 timmars fasta som ” good enough” och att inte känna skuld om min inte får till exakt 16 h eller att tillämpa cirkadiska fasta på 12 timmar, vilket även studierna bekräftade. Det visade sig att 14:10 eller 12:12 fasta fungerade bra om man åt normalt inom ät fönstret.
För Cellförnyelse är det bra att fasta och att låta magen vila och inom Keto-världen pratar man ofta om längre fastor och gärna 18 h. Detta fungerar säkert bra om man inte har ett metabolt problem och bättre för män. För oss som har det är det skönt att höra att man inte behöver dessa långa fastor som tex 18 h- 36h för att ändå få ett bra resultat.
Jag har även lyssnat på Mindy Pelz som skrivit boken Fast like a girl. Hon hade sett i bland sina patienter att för kvinnor gick viktminskningen bra för i ca 90 sedan fastnade de och kanske tom gick upp i vikt. Enligt henne har det med det kvinnliga hormonerna och prostegen. Veckan innan mens behöver kroppen mer glukos pga av prostegenet nivåerna ändras i kroppen så hennes fasta går ut på att rotera längden på fastorna, läs mer i förra inlägget och lyssna gärna på podden, där poddar finns eller via länkarna nedan .
Lyssna på där poddar finns (där kan du prenumerera på podden så du inte missar något avsnitt) eller via länkarna nedan:
Via podcaster:
Via spotify:
Via hemsidan:
Trevlig helg
Maggie
ps vill vill du har mina motivationsmallar gratis, klicka på länken nedan och ladda ner direkt. ds.
Comments